קפה עם דן אוריאלי

דן אוריאלי, שיח קפה

דן אוריאלי בשיח קפה. למה מומלץ להשקיע בקפה טוב ואיכותי.

למה כן כדאי לכם (כעסק) להשקיע בקפה טוב. שאלה שמעלה דן אוריאלי, מומחה לקפה.

"יאללה נו, זה כולה כוס קפה!"

"עזוב, גם ככה כולם שותים עם חלב והרוב שמים סוכר"

"אף אחד לא מתלונן היום אז למה להחליף ליותר יקר?"

אם הייתי מקבל שקל על כל פעם ששמעתי אחד המשפטים האלה…

שמעתי אותם מבעלי בתי קפה, מסעדות, מנהלים במלונות, בעלי תפקידים בחברות פרטיות, בריסטות בבתי קפה, בעלים של רשתות, מי לא?

קפה

אז הרשו לי לנסות ולעשות סדר בנושא ואפילו לענות באופן נקודתי על כל משפט ומשפט. אבל נתחיל במשהו בסיסי וחשוב – רוב רובם של האנשים, כולל אותי, לא באמת יודעים להבדיל בין איכויות שונות של מוצרים שונים, אלא אם כן זה משהו ממש לא טעים או ממש-ממש טעים! ככה זה בקפה, יין, בירה, בשר, גבינות וכמעט כל דבר שתחשבו עליו. אלו שמתמחים בתחומים מסוימים יבדילו, כמובן! אבל רוב האנשים שמים לב רק כשמשהו ממש לא טעים, מעצבן, מבאס, מאכזב או ההיפך – כשמשהו כל-כך טעים, יפה ו/מיוחד שזה תופס את תשומת הלב שלהם. אז אלא אם כן אתם ממש בסדר עם זה שתגישו קפה בינוני, כדאי גם כדאי להשקיע בקפה אצלכם בעסק.

אז למה בעצם?

אם העסק שלכם הוא מכירתי ללקוחות שמשלמים על הקפה (בית קפה, מסעדה, מעדניה, גלידריה וכד') – אנשים שמגיעים אליכם מקבלים את כל החבילה יחד: עיצוב המקום, הבעת הפנים של העובדים שלכם, ניקיון השירותים, עוצמת הווליום של המוסיקה, התאורה וכמובן – מה שהם מכניסים לפה. יש בעלי מקום שיגידו מראש ש"קפה זה שירות לקוחות ואני לא משקיע בזה" וזו החלטה לגיטימית לגמרי. רק כדאי להבין לעומק את המשמעות של החלטה כזו. לאורך שנותיי הכרתי לא מעט מקומות שחרטו איכות על דגלם בכל הקשור, לדוגמא, למאפים שלהם. ובאמת היו מקומות עם מאפים מדהימים. והקפה היה נוראי. גם מותג זול ולא איכותי, גם מכונה לא מתוחזקת היטב וגם בריסטות שלא עברו הכשרה.

קפה ומאפה

ומה קרה כמובן? אט-אט לקוחות עברו מלקנות מאפה+קפה לקניית מאפה בלי קפה (ואת הקפה בבית קפה שכן) ולבסוף היו להוטים לנסות מאפייה אחרת שנפתחה קרוב יחסית אבל עם קפה "נורמלי". לעומת זאת, בתחילת דרכנו בקפה נחת, היו לנו מאפים לא מדהימים (כיום כבר יש) אבל לקוחות העידו מולנו שהם באים בגלל הקפה ה"מדהים" אז הם כבר מוכנים, בשמחה, להתפשר על המאפה. למה? כי העסק שלכם הוא חוויה כוללנית (הוליסטית) עבור הלקוחות שלכם. אפשר להוסיף ולספר לכם ששלוק קפה זה פעמים רבות הדבר האחרון שלקוח עושה לפני שהוא קם והולך לדרכו. כלומר… הטעם האחרון שנשאר לו בפה מהמקום שלכם הוא הטעם של הקפה! ואם זה טעם רע (שרוף, מר, מייבש את הפה) – הוא נשאר עם טעם רע, תרתי משמע.

דן אוריאלי, קפה.

מבחינת עלויות אפשר בקלות להצדיק את זה – תעשו חישוב פשוט של כמה עולה לכם כוס קפה ולפי זה תחשבו את ההפרש בין קפה זול ליקר יותר, לא לפי המחיר לק"ג!

לגבי המשפטים עצמם, אנסה לענות עליהם קצר ולעניין:

"יאללה נו, זה כולה כוס קפה!" – יאללה נו, זה כולה תאורה, תנור, צלחת, בשר, קרואסון, בגדים מלוכלכים, רצפה מטונפת, מזגן חלש… זה לא נגמר.

"עזוב, גם ככה כולם שותים עם חלב והרוב שמים סוכר" – עזוב, גם ככה כנראה לא אכפת לך מאיכות גבוהה.

"אף אחד לא מתלונן היום אז למה להחליף ליותר יקר?" – זה המשפט הכי מסוכן! רוב האנשים לא מתלוננים! הם פשוט לא חוזרים!! בבקשה נסו לזכור את זה. זה עלול להציל אתכם.

ואם יש לכם עסק שלא מוכר קפה? למה כדאי להשקיע בקפה במשרד?

יש מספיק מחקרים הקושרים בין קפה לבין פריון בעבודה. נעזוב את זה לרגע ונשאל – כדאי להשקיע בכיסאות טובים ונוחים לעובדים? כדאי להשקיע שלא יהיה להם חם או קר מדי בעבודה? ומה לגבי נייר טואלט בשירותים – למה לא חד-שכבתי? 😊 הייתם מתדלקים את הרכב שלכם בדלק באיכות ירודה?
קפה טוב ß עובדים מרוצים ß עבודה טובה יותר. זה עד כדי כך פשוט.

לכתבות נוספות של איש הקפה דן אוריאלי